Intrerupatoarele automate: ce trebuie sa stim despre ele?

Intrerupatoarele automate joaca un rol extrem de important pentru siguranta casei tale, acestea protejand circuitele electrice impotriva scurtcircuitelor sau depasirii curentului maxim nominal. In cele ce urmeaza vom oferi raspunsul la trei dintre cele mai frecvente intrebari:

De ce sar sigurantele?

Printre principalele motive putem enumera:

  • Un circuit supraincarcat – acest lucru se poate intampla in momentele in care se consuma curent electric prin folosirea simultana a mai multor aparate electrice. Cand se depaseste valoarea maxima admisa (atunci cand curentul consumat depaseste curentul nominal al sigurantei), siguranta va sari, iar fluxul electric se va opri pentru a evita situatii neplacute.
  • Un scurtcircuit – cauzat fie de o problema aparuta in instalatia de utilizare a locului de consum respectiv (care se poate datora  uzurii in timp a izolatiei conductoarelor sau a actiunilor mecanice asupra acestora) fie la aparitia unor defecte interne in receptoarele electrocasnice .
  • O defectiune la sol (punere la pamant) – apare de cele mai multe ori in conditii de umiditate ridicata, in camere precum bucataria si baia.

Unde se afla intrerupatoarele automate in locuinta?

Intotdeauna intrerupatoarele se vor regasi in tabloul electric al locuintei, acestea fiind amplasate de cele mai multe ori in garaj, subsol, hol sau camere de depozitare. Insa, in cazul in care intampini dificultati in localizarea acestuia, te sfatuim sa cauti contorul electric in afara locuintei – in cele mai multe cazuri tabloul electric este montat in apropiere. 

Cum se reseteaza un intrerupator automat?

Daca observi ca o priza sau o anumita zona din casa ta nu mai este alimentata cu energie electrica (lipsa tensiune), este posibil ca un intrerupator sa fi fost declansat. Odata ce ai gasit tabloul electric, resetarea intrerupatorului este floare la ureche. Deschide usa panoului si cauta intrerupatorul in cauza – cele mai multe ar trebui indreptate spre centru, indicand pozitia ON, iar comutatoarele indreptate in pozitia opusa arata ca acestea sunt oprite. Insa cum poti depista sigurantele care au sarit? Ei bine, acestea pot fi identificate foarte usor – de obicei sunt cele care au o pozitie atipica fata de restul comutatoarelor. Pentru a le reseta, tot ce trebuie sa faci este sa le opresti, apoi sa le pornesti.

Atentie, insa, daca aceste sigurante sar imediat dupa aceasta operatiune, opreste-le indata, inchide usa panoului si contacteaza un electrician profesionist, acesta iti va oferi tot ajutorul de care ai nevoie.