article banner

Noile reglementari privind eficienta energetica avantajeaza consumatorii

Noul regulament al Uniunii Europene pentru stabilirea unui cadru de etichetare energetica a fost publicat in Jurnalul Oficial al UE. Regulamentul face referire la simplificarea si actualizarea cerintelor de etichetare privind eficienta energetica a produselor vandute in UE. Astfel, produsele electrice vor fi etichetate pe o scara noua, actualizata si mai clara, de la A (cel mai eficient) pana la G (cel mai putin eficient). Procesul a inceput din august 2017 si se va incheia in august 2023, timp in care noile etichete si cele vechi vor circula in paralel.

Ca urmare a dezvoltarii unor produse tot mai eficiente din punct de vedere energetic, sistemul actual de etichetare energetica de tip A+++ nu le mai ofera consumatorilor o idee clara asupra elementelor diferentiatoare din punct de vedere energetic ale produselor. De aceea, el va fi inlocuit treptat cu noile etichete reclasificate de la A la G.

Noua scala este, deci, conceputa in asa fel incat sa ajute consumatorii sa faca alegeri mai bune, in cunostinta de cauza. In plus, o baza de date privind inregistrarea produselor va permite publicului sa consulte etichetele produselor si fisele de informatii, facilitand compararea eficientei energetice a aparatelor de uz casnic. Regulamentul solicita, de asemenea, producatorilor sa informeze consumatorii in cazul in care actualizarile de software sau de firmware ar putea reduce eficienta energetica a unui produs si interzice utilizarea dispozitivelor care modifica performanta unui produs in conditii de testare. Testele vor tine seama, pe cat posibil, de modul de utilizare a unui anumit produs in viata reala si de comportamentul consumatorului mediu.

Pe baza unei propuneri a Comisiei Europene, noul regulament a fost aprobat de colegiuitori (Parlamentul European si Consiliul) la inceputul anului.

Producatorii de articole vandute in tarile UE trebuie, de asemenea, sa respecte legislatia privind proiectarea ecologica, o norma ce stabileste standarde minime pentru performanta de mediu a produselor.