article banner

Drumul parcurs de energia electrica – de la sursa de productie a energiei electrice si pana in locuinta ta

Te-ai intrebat vreodata care este drumul parcurs de energia electrica pentru a ajunge in casa ta si, mai ales, pentru a-ti asigura toate acele facilitati fara de care nu ti-ai mai putea imagina existenta? Pare atat de simplu: ajungi acasa de la serviciu, modifici temperatura camerei cu ajutorul termostatului, profiti de un dus fierbinte si aprinzi televizorul in timp ce cina se incalzeste in cuptor. Site-ul mrelectric.com ne arata ca lucrurile sunt mai complicate in realitate, dar si mult mai interesante. Afla, mai jos, de ce.

Generarea energiei electrice

Calatoria incepe in interiorul centralei electrice, acolo unde electricitatea este adusa la viata cu ajutorul combustibililor fosili sau a resurselor regenerabile – de la carbuni si gaze naturale pana la energia hidroelectrica si eoliana. De cele mai multe ori, aceste resurse, in combinatie cu actiunea apei, gazului, aburului, vantului, energiei solare, energiei nucleare sau biomasei, ajuta la alimentarea turbinelor.

Utilizarea turbinei si generarea energiei

In timp ce turbinele se rotesc, alimentate de sursa de combustibil aleasa, zona dintre turbina si generator converteste energia cinetica in curent electric - cu ajutorul campului magnetic format de generator – si astfel este produsa tensiunea (electricitatea).

Transmiterea electricitatii

Atunci cand paraseste generatorul, tensiunea atinge cote maxime si se indreapta catre statia de transmisie acolo unde transformatoarele mari din substatie continua sa atinga niveluri extrem de ridicate (aproximativ 115.000 – 500.000 volti). Acest lucru este esential pentru transmiterea eficienta catre destinatia finala – casa ta.

Linii de transport

Electricitatea transportata de uriasele turnuri si linii de otel, pentru aproximativ 500 km, nu este nici pe departe pregatita pentru casa ta. Aceasta mai trebuie sa treaca printr-un proces de reducere a tensiunii.

Transformatoarele

In acest moment intervin transformatoarele care vor ajuta la reducerea tensiunii energiei electrice inainte ca aceasta sa fie distribuita.

Sistemul de distributie

Acum, dupa interventia transformatoarelor, energia electrica poate fi distribuita local. Insa pentru a ajunge in casa ta in siguranta, aceasta trebuie sa treaca printr-un nou proces de reducere a tensiunii cu ajutorul unor transformatoare atasate pe liniile de distributie.

In cele din urma, energia electrica este livrata la domiciliu printr-un cablu conectat la locuinta ta. In cazul in care serviciul este subteran, acesta va fi rulat prin intermediul contorului electric, astfel incat compania de distributie a electricitatii sa poata monitoriza cantitatea de energie electrica utilizata.

Curentul electric in locuinta ta

Panoul de distributie si contorul electric al locuintei tale sunt conectate cu ajutorul unui cablu. Acesta, pe de-o parte furnizeaza electricitate catre diverse circuite, cabluri si prize, iar pe de alta parte functioneaza ca un mecanism de siguranta in caz de urgenta sau atunci cand alimentarea cu energie electrica este intrerupta.

Stiati ca?

Grupul CEZ produce in Romania energie eoliana si hidroelectrica prin:

  • Parcul Eolian CEZ de la Fantanele-Cogealac, cel mai mare parc eolian pe uscat din Europa, cuprinde 240 de turbine de 2,5 MW fiecare, 100 metri inaltime si un diametru al rotorului de 100 de metri. Parcul Eolian CEZ a produs 1159 GWh energie electrica in 2016.
  • Sistemul hidroenergetic detinut de CEZ langa Resita include 4 centrale hidroelectrice (Grebla, Crainicel 1, Crainicel 2 si Breazova) si amenajarile hidro aferente, inregistrand o producţie brută de 77 GWh in 2016.